Voordelig een computer in de vingers krijgen
Je kunt duizenden euro´s uitgeven aan je computer. Maar het is niet nodig. In deze blog willen we het met je hebben over een aantal dingen die je kunt doen om goedkoper aan de slag te kunnen met een geschikte computer. We nemen ook interessante ontwikkelingen van de Wet van Moore met je door en hoe deze er na pakweg 50 jaar na de formulering ervan voor staat.
Hacks voor een voordelige computer
Veel mensen besteden heel veel geld aan processorkracht en werkgeheugen terwijl ze het helemaal niet nodig hebben voor wat ze doen. Wanneer je op YouTube wilt en je administratie wilt regelen, dan kun je af met een Chromebook van rond de 250 euro. Deze vervullen hun taken op een excellente wijze.
Een ander verhaal wordt het wanneer je bijvoorbeeld thuis graag muziek maakt. Veel experts raden je aan om een PC of Mac te nemen met minimaal een processor van 3 gigahertz en 16 mb werkgeheugen. Daarbij raden ze aan om een harde schijf van 1TB te kiezen. Dit is natuurlijk hartstikke leuk, maar het kan best wat minder. Ook een systeem met half de kracht voor minder, is prima in staat om muziek mee te maken. Dan kun je misschien geen 80 tracks in je DAW tegelijk aanzetten, maar wie zit daarop te wachten?
De hack in dit verhaal is, dat je het beste je computer tweedehands kunt kopen of zelf samenstellen uit verschillende onderdelen. Je kunt online veel over vinden. Bij computers leeuwarden weten ze er ook erg veel over.
Telefoons zijn kleine computers geworden
Er is geen andere branche in de technologie waar de ontwikkelingen zo snel op elkaar volgen. De Wet van Moore (die eigenlijk een voorspelling is en tegelijkertijd een technisch doel dat de computerindustrie wil behalen) zegt dat elke twee jaar de transistoren op een chip zullen verdubbelen, wat ook verband houdt met de rekenkracht van deze chip. Wat onze mobiele telefoons nu kunnen, kon een pc in de jaren negentig niet. Het verschil in rekenkracht is enorm. Eigenlijk kunnen we onze smartphones niet meer aanduiden als ´telefoon´, het zijn computers die we gemakkelijk in de hand kunnen houden en waar we mee kunnen ´bellen´.
Einde Wet van Moore
Vanaf 2016 wordt er gesproken om af te stappen van de Wet van Moore als stuwende kracht binnen de computerindustrie. Dit heeft te maken met het feit dat de chips steeds meer transistoren kregen door de jaren heen. Daardoor ontstonden er problemen met de koeling van de chips, deze werden door de tweejaarlijkse verdubbeling van de transistoren steeds heter. Daarom is de kloksnelheid van processors al sinds 2004 langzamer geworden. Tegenwoordig richten fabrikanten van chips zich op drie belangrijke zaken: chips zijn energiezuinig, ze werken makkelijk samen met andere chips en zijn beter beveiligd tegen aanvallen door hackers (cyberaanvallen).
De toekomst
De ontwikkelingen gaan nu een heel ander pad bewandelen: kwantumcomputers en grafeen als belangrijk bouwmateriaal voor chips. Chips zullen steeds meer toegespitst worden op het doel waarvoor ze gebruikt gaan worden. Dus niet meer één chip die in 100 verschillende apparaten gebruikt wordt. Op deze manier kun je dus veel gerichter eigenschappen geven aan een chip die passen bij de taken die hij gaat vervullen.